Vegg-til-vegg-teppet er tilbake for fullt

Vegg-til-vegg-teppet er tilbake for fullt

80-tallets teppebelagte rom tar trendverdenen med storm, særlig på soverommet og i walk-in garderoben. 

Teppene skal helst være i lyse farger som grå eller beige, men ikke hvit. I tillegg skal de være ensfarget for å gi et rolig preg. Men før du hiver deg på trendbølgen bør du ta stilling til følgende spørsmål.

 

Hvilke rom egner seg for vegg-til-vegg tepper?

Vegg-til-vegg teppet er særlig populært på soverom og walk-in garderober hvor en ofte går uten sokker og dermed er tjent med et mykt og behagelig underlag å sette fotsålen på. Teppetrenden kan likevel passe i andre rom som stue og entre men avklar rommets formål og aktivitetsnivå før du velger hvilken type vegg-til-vegg teppe du kjøper. I stuen må du blant annet ta høyde for om du har barn som leker, og helst unngå langhårete tepper hvis det er tilfelle. I entreen er det viktig å gå for slitesterke tepper. Også her er det lurt å unngå langhårete varianter. 

 

Hva kjennetegner et kvalitetsteppe? 

Et godt vegg-til-vegg teppe har sterk gummi på baksiden som gjør at teppet ikke buler og gir ujevn overflate. I tillegg er det grundig testet for skadelige stoffer som formaldehyd (link til definisjon formaldehyd som åpner i nytt vindu), og tåler rengjøring med fortynnet klorin, hvilket er eneste rengjøringsmiddelet som fungerer på noen typer flekker. Vær nøye med å undersøke hvilken flekkgaranti som følger med teppet.

 

Hvor mange teppetyper finnes det?

Grovt delt skiller vi mellom to typer; korthårete og langhårete. Et langhåret teppe er ofte mykere å gå på, mens korthårete tepper er mer slitesterke. Korthårete tepper er også lettere å støvsuge. I tillegg kan du skille mellom tepper laget av ull og syntetisk materiale. 

 

Hva er forskjellen på ull og syntetisk fiber-teppe?

Ull er et naturprodukt mens syntetiske tepper er kjemisk fremstilt. Blant syntetiske tepper er polyamid det mest anvendt materialet, men polyester, polypropylene og polycryl blir også brukt. Ull er sterkere enn syntetiske tepper. Det har god slitestyrke, motstandsdyktig overfor ild, lett å rense, isolerer godt, reduserer støy og er varmt og behagelig. Til gjengjeld tåler syntetiske tepper våt skit bedre enn ull, noe som har stor betydning i rom som kjøkken, badeværelse og entre. 

 

Bør folk med støvallergi unngå vegg-til-vegg tepper?

Før argumenterte folk for at du man ikke kunne ha vegg-til-vegg tepper grunnet allergier, men nå har det kommet fram at det faktisk kan være bedre med tepper. På parkett virvler støvet opp mens i teppet legger støvet seg ned i materialet. Dersom du har støvallergi er tommelfingerregelen å velge et miljømerket kvalitetsteppe som er laget av korte, tette teppeløkker. Disse er ekstra lett og støvsuge og holde ren.

 

Kan jeg legge vegg-til-vegg teppet selv?

Klart du kan legge det selv, men det er ekstremt viktig å følge anvisningen fra teppeleverandøren nøye når du skal gjøre monteringsjobben. Pass på å rengjøre flatene teppet skal legges på grundig før du går i gang. Teppet må støvsuges med en gang det er ferdig lagt for å fjerne skit som oppstod under legging samt overflødig teppefiber.

 

Om vegg-til-vegg teppene medfører mye støvsuging? 

Joda, men det gjør parkettgulvet også hvis du skal holde det rent og pent.

Sjekk ut våre vegg-til-vegg-tepper her