Slik får du nordisk stil hjemme

Slik får du nordisk stil hjemme

Nordisk interiørstil er lett å få til med enkle midler, og kjennetegnes av et lyst og nøkternt innredet hjem med nærhet til naturen.


- Stilen har sterke innslag av naturlige materialer. Her er det lyst treverk, hel ved, stein, terakotta, skinn og ull som gjelder. Vi vil ha det som er ekte, sier stylist og interiørfotograf, Solveig Grøvle.  
Hun er hjernen bak bloggportalen Norske Interiørblogger (NIB), og vet til enhver tid nøyaktig hva som rører seg i interiørmarkedet.
- Nordisk stil blir motsatsen til glamorøse hjem med voldsomt interiør og utsmykninger. Den er den blonde, lyse og litt forsiktige kusinen fra nord, sier hun.

- Nordisk stil kler et nordisk lynne

Det er få farger i nordisk interiørstil. Den domineres av hvitt og krydres med ulike sjangre av grått, blått og sort. Stilen har sin opprinnelse fra 1960-tallet da danske designklassikere dominerte. Siden den gang har den vært en del av interørbildet, men opplevde en kraftig renessanse på begynnelsen av 2000-tallet. 
- Nå ser vi at den står sterkere enn noensinne, sier Grøvle.

Foto: Solveig Grøvle har drevet bloggportalen, NIB siden 2008.

 

Hun mener at stilen er blitt så populær her til lands grunnet enkeltheten og nærheten til naturen som stilen representerer.
- Dette er en stil man kan få til med enkle midler. Den er upretensiøs, liketil og passer godt med vårt nordiske lynne, beskriver den erfarne bloggeren.
- Her er det ikke om å gjøre å fylle hjemmet med alt for mange ting, men med ting du setter pris på.

- Hvilke gulv finner du typisk i et hjem med nordisk stil?

- Hvitpigmenterte furugulv, eikegulv og malte gulv. Mange typer fliser blir også brukt. En klassiker er sjakkmønsteret.

Grøvle sier at hun tror at den nordiske stilen er kommet for å bli. 
- Den vil kanskje ikke se ut akkurat slik som den gjør i dag, for alle stiler utvikler og endrer seg. Den nordiske kjernen i form av lyset, lettheten og naturen, vil ikke forandre seg. Det er kommet for å bli.

I et nordisk hjem et det lett å puste, lyst og romslig.
- Her får du lyst til å ta med deg hele familien rundt bordet, og servere vafler med rømme og markjordbær, sier Solveig Grøvle.


Grøvles 5 tips for å mestre nordisk stil


Stylist og interiørfotograf, Solveig Grøvle avslører sine beste tips for å gjenskape den nordiske atmosfæren og stilen med enkle grep:

  • Gi bort ting du egentlig ikke har bruk for, eller som ikke har en estetisk funksjon. Nordisk stil krever disiplin med tanke på hvor mye du tar med deg inn i hjemmet. 
  • Mal mye hvitt. Et nordisk hjem er lyst og lett, og den enkleste måten å sikre dette er ved å bruke hvitt. Andre farger kan være like vellykkede, men det krever litt mer fingerspissfølelse, og er steget for dem som gjerne mestrer stilen allerede. 
  • Bruk lysnet treverk. Furu er typisk i Norden, og vi bruker gjerne en hvitpigmentert variant. 
  • Bruk bare ekte materialer. Sofaputer i dun, sengetøy i lin og tallerkener i stengods. Tenk at materialene skal være gode for fingertuppene.
  • Ta naturen inn gjennom årstidene. Om sommeren bruker du markblomster, og gjerne en furukvist om vinteren.