Zen i stuen

Zen i stuen

En interiørdesigner og en interiørarkitekt gir sine beste tips for å oppnå zen-følelsen i sitt eget hjem. Da rettere sagt i husets kanskje mest sosiale rom: stuen.

– Folk forbinder ofte zen-følelsen med det fjerne Østen, men det er ikke nødvendig helt riktig. Zen handler om velfølelse og behag. Da er det viktig å ha dette i bakhodet når man velger interiør for å skape harmoni og balanse, sier Boris Miller.
Han er utdannet ved Kunsthøyskolen i Bergen med hovedfag i interiørarkitektur og møbeldesign, og jobber i dag som hovedlærer i interiør ved Høyskolen Kristiania avdeling Fagskolen.

 

Han mener at harmoni i et rom er en total sammensetning av møbler. Dette kan oppnås ved bruk av enkle virkemidler og disiplin.


Velg farge med omhu

– Bruk beslektede materialer. Hvis man tar utgangspunkt i naturmaterialer er tre, stein, skinn og ull gode kombinasjoner som står i kontrast med hverandre, sier han.

Lisa Reid Mjaavatten er utdannet interiørkonsulent ved NKI og står bak bloggen Roomdesign.no. Hun sier at valg av farger påvirker følelsen av ro av velbehag:
– Effekten blir større av å begrense fargebruken. Velg få hovedfarger og sats på ton i ton nyanser. Farger kan påvirke sanseopplevelsen i mye større grad enn man kanskje tror, så velg det du trives best i, sier hun, som har flere års erfaring med interiør og rehabilitering både i private hjem og det offentlige.

Den velrenomerte bloggeren, Lisa Reid Mjaavatten understreker at et rom vil se større ut jo mer av gulvet som er synlig for det blotte øyet.
 

Hun understreker viktigheten av god belysning, spesielt i Norge hvor vinteren er lang og mørk. Ved å velge bordlamper og pendellamper – gjerne fire, fem stykker i hvert rom, ser rommet også ryddig og luftig ut.

Symmetrisk komposisjon

Reid Mjaavatten anbefaler tre fokuspunkter i stuen, avhengig av rommets størrelse: sofagruppe med flere småbord rundt, en lesekrok og et spisebord. Jo mer av gulvet som er synlig for det blotte øyet, jo større vil rommet se ut:


– Velg derfor møbler med bein for å gi et inntrykk av et luftig og lett inntrykk. Ved å skape disse fokuspunktene, skaper man også en rom-i-rom effekt, som også kan gi opplevelse av større stue.

Mennesket har en forkjærlighet for symmetri. Det er dermed et godt stikkord i sammenheng med å skape harmoni.


– I en symmetrisk interiørkomposisjon er møblene i rommet ordnet på hver sin side av et midtpunkt eller midtakse. Ofte er hovedelementene i denne midtaksen en sofa eller en peis.

Møblene på hver sin side tilsvarer hverandre, og den ene sofahalvdelen kan fremstå som et speilbilde på den andre. Et rom innredet på denne måten oppfattes som ryddig, rolig, behagelig og balansert, sier Miller, som også er kjent som programleder og designer i interiørprogrammet Rom 123 på TV2.

Noen kan oppfatte symmetri som statisk og kjedelig. For å unngå dette kan man bruke virkemidler som kontrast for å gi en opplevelse av variasjon. Dette kan være i form av tekstur, ulike størrelser eller materiale, som tidligere nevnte naturelementer.


Gulvet skal følge deg i årevis

Gulvet kan ha en stor rolle i et rom med smal fargepalett og minimalistisk stil - et flott gulv kan være et møbel i seg selv.

– Vi påvirkes av følelsen og opplevelsen av et rom. Det gjør godt å gå barbeint på solid parkett, mens en rolig en-stavs type gulv passer perfekt for å skape visuell ro, sier Reid Mjaasvatten.

Miller trekker frem at gulvet kan være bindeleddet i rom med ulik karakter:

– Før man setter i gang med oppussing eller innredning er det viktig å avklare hovedelementer i rommet. Dette kan være gulv og veggfarge. Gulvet er det viktigste valget siden det vil følge deg gjennom mange år. Derfor er det viktig å vurdere nøye hva slags gulv man ønsker seg, sier han.
– Spør deg selv: vil jeg like dette gulvet om fem eller ti år?