Gulvene for deg som vil ha det vedlikeholdsfritt

Gulvene for deg som vil ha det vedlikeholdsfritt

Det er mye et hjem må tåle, og gulvet må ofte ta verste støyten. Det kan derfor være lurt og praktisk å velge et slitesterkt gulv som krever lite vedlikehold. Her er noen gode alternativer.

Korkvinyl

 

Vinylgulv er bygget opp av fem lag som gjør det solid mot slag og fuktighet, lyddempende og brannsikkert. Vinyl kan formes i nærmest uendelige variasjoner: fliser, i farger, med tekstur, mønstret eller som naturtro tremateriale med autentiske detaljer. Gulvet setter iallfall ikke en stopper for å være kreativ og sette sitt personlige preg på husets rom.

Dersom man påfører et tynt og usynlig lag av polyuretan på toppen blir det enklere å rengjøre også. Det er dermed også et hygienisk produkt, og kan dessuten benyttes i alle rom fra kjeller til loft. Hvis man er opptatt av miljøet kan det vært greit å vite at kork regnes som et naturprodukt.

 

Catega (klikkvinyl)

 

 

Dette gulvet er utrolig fleksibelt og kan med et enkelt klikk monteres oppå eksisterende gulv og under dørkarmer, og er derfor godt egnet til rehabilitering. Det er også et godt alternativ for dem som ønsker et «quick fix» under oppussingen. Gulvet absorberer lyd, som er et viktig moment for mange, og er kjent som lunt og komfortabelt å gå på. Også denne finnes i mange varianter av imitert tre og kan derfor tilpasses personlige preferanser. Også denne varianten er slitesterk og har en vedlikeholdsfri overflate, og inneholder ikke PVC eller andre skadelige stoffer.

 

Parkett med lakkert overflate

 

Parkett finnes som heltre, laminert tre med tre lag av ulike tresorter, og som tynnparkett som er et topplag med tre og kjerne av fiberplate. Som slitelag i parkettgulv anvendes en rekke ulike treslag, men mest brukt er løvtreslag som eik, ask, bøk, bjørn og lønn. Man kan også få disse i furu og gran.

Man kan velge mellom parkett med en oljet overflate eller med vannbasert lakk. Dersom man ønsker så lite vedlikehold som mulig, er sistnevnte rett løsning. Oljet parkett må nemlig vaskes med et pleiende rengjøringsmiddel og med jevne mellomrom oljes på nytt. Dette trengs ikke hvis man velger lakkert overflate.

 

Nadura

 

Nadura er et spesialprodukt utviklet av tyske Meister, hvor overflaten er laget av trefiber og mineralet korund; et materiale som er nesten like sterk som diamant. Produktet gjør gulvet ekstremt slitesterkt og tåler å bli utsatt for enorm belastning. For å bevise dets styrke, lot produsentene 2000 lastebiler med en samlet vekt på 53.000 tonn kjøre over et gulv av nadura over ti uker – det gikk helt fint. Man kan velge mellom en rekke typer med forskjellig farge og tekstur, i tillegg til skifer- og steinvarianter med meget realistisk utseende. Gulvet bærer varme på samme måte som tregulv, og er dessuten superenkelt å rengjøre og enkelt å legge.