Brede gulvplanker - hva gjør dette med rommet?

Brede gulvplanker - hva gjør dette med rommet?

Lisa Reid Mjåvatten er utdannet interiørkonsulent ved NKI, og står bak bloggen Roomdesign.no. – Bredgulvplanken utstråler en følelse av håndverk, tradisjon, holdbarhet og kvalitet. En slags eksklusivhet som ikke kan sammenlignes med noe annet. Det visuelle unike utseendet av bredplankegulv er en av de største fordelene. Det gjør seg harmonisk i mange interiørstiler og fremhever husets unikhet og individualitet. 

 

 


Lisa Reid Mjåvatten er interiørkonsulent, NKI, med base i Bergen. Hun og gir deg tips til valg av parkett.

 

Bredgulvplanker viser treets skjønnhet
Hvis du har et lite rom, vil brede planker gi inntrykk av større plass i rommet, spesielt hvis de er lyse.
Mange bruker bredgulvplanker i store rom. -Jeg synes du kan bruke enten smale eller brede gulvbord, et smart triks å blande brede og smale planker sammen for å skape en elegant, unikt og individuelt inntrykk i rommet. 
Bredgulvplanker gir mulighet til å nyte den naturlige skjønnheten av tre, knuter og tekstur. Når man ønsker å skape et harmonisk, rolig og klassisk uttrykk vil jeg anbefaler et lyst gulv med mindre knuter i. 
Hvis det er et super kult, tøft og rustikk uttrykk du ønsker ville jeg foreslå et mer varmt eikegulv med tydelig tre tekstur i. Dette vil skape en mer innbydende atmosfære-. 

Bredgulvplanker kommer til sin rett i en stue 
-Jeg synes bredgulvplanker kommer mer til sin rett i en stue, da dette ofte er det største rommet i huset, evt. stuen i en åpen løsning med kjøkkenet. I større rom kan bredgulvplanker skape en mer lun og intimt atmosfære (gulvet er mer sømløst), mens smalere gulvplanker vil bidra til å gi en illusjon av en større travlere plass. Jeg liker veldig godt når brede planker er brukt i lange haller og ganger. Det fremhever det eksklusive uttrykk i hele huset. 
Enkelte ganger man kan bruke brede planker i et kontor eller bibliotek. Hvis du ønsker å bruke brede planker i et lite rom, legg dem parallelt med den lengste veggen for å bidra til at rommet ser lengre ut-. 

Gulvet er også et møbel
Alt er selvfølgelig avhengig av størrelse og bruk av rommet, men jeg synes det er spennende å bruke flere mindre tepper for å ramme inn områder/fokuspunkter i rommet, og møbler med bein. Det vil gi inntrykk at møblene flyter over gulvet og fremhever gulvets naturlig farger og vakre trestruktur. Gulvet er også et møbel i seg selv, det skal ha hovedfokus her og hvorfor ikke vise det fram på sitt vakreste. Med bruk av mindre tepper har du mulighet å flytte møbler rundt og utnytte hele rommet på forskjellige måter. Bruk gjerne gulvlamper som sprer lyset over parketten. Dette vil lyse opp den vakre trestrukturen.

Bruk litt ekstra penger på valg av parkett!
Det er viktig i en tidlig fase av utbytting av gulv, å planlegge hva slags inntrykk du ønsker å oppnå i rommet. Klassisk eller rustikk. Moderne eller industrielt. Bruk god tid til å finne det riktige gulvet som passer DEG. -Jeg liker å foreslå at du velger et gulv etter det du absolutt forelsker deg i. Bruk litt ekstra penger på gulvet! En sofa kan lett byttes ut, men et gulv har du for det neste 20 år. Det er et spørsmål om kjærlighet ved første blikk-, avslutter Lisa Reid Mjåvatten.