Disse gulvene egner seg best til barnerommet

Disse gulvene egner seg best til barnerommet

Når man skal innrede barna sine rom er det mange ulike ting man må tenke på. Tåler gulvet leking, søling og tramping? Svarene får du her.

Chera Westman, desksjef for informasjonskontoret for farge og interiør (ifi.no) opplyser om at man ikke bør legge for stor vekt på utseende ved valg.
– Man bør prioritere egne behov og egenskapene ved de ulike typene, og heller se på det visuelle etterpå. Utvalget av farger og design er vidt, slik at dette kan tilpasses de fleste gulv.

 

Laminat

Ønsker man gulv som er spesielt slitesterke bør man gå for laminat. På disse gulvene skal det svært mye til før det kommer riper og hakk. Barna kan leke, hamre og trampe så mye de orker uten at det vil bære preg på underlaget. Det er likevel viktig å merke seg at det er forskjell på ulike laminatgulv. De rimeligste løsningene vil ikke ha den samme naturtro overflaten og gode egenskaper som de eksklusive typene. Disse vil også føles lunere. Laminat finnes i alle prisklasser og design, man kan få alt fra etterligninger i parkett til stein.  Det er ikke behov for vedlikehold, og søl kan enkelt vaskes eller tørkes. For de med dyr kan dette være mest aktuelt med tanke på ripemotstand.

 

Tepper

Leker barna mye på gulvet er teppe en god løsning for de som ønsker at det skal føles varmt og lunt. For de yngste er det spesielt godt å ligge på myke overflater. Samtidig vil et teppe holde på støvet til det fjernes med støvsugeren, istedenfor at det virvler rundt i rommet. På en annen side må man tenke på om det er mye søl som vil være involvert på barnets rom. Det er viktig å være observant på at enkelte flekker kan være noe vanskeligere å fjerne på denne typen gulv. Tepper skaper et behagelig innemiljø og passer ypperlig til de som er redd for å fryse på føttene om vinteren.

 

Kork

Gulvtypen er laget av naturlig bark og har derfor egenskaper som gjenspeiler dette. Materialet er varmeisolerende, noe som passer for barn som bruker mye tid på gulvet. Dersom man er redd for bråk vil kork passe ypperlig. Det er lyddempende og barnet kan trygt hoppe opp og ned uten fare for å skape mye bråk. Dette gir foreldrene en frihet til å ikke bli vekket til alle døgnets tider, og gir barnet mulighet til  å bevege seg mer fritt. Ønsker man at soveværelset også skal fungere som et lekerom, vil kork fungere godt.

 

Linoleum

Ettersom linoleum også er et naturmateriale vil det føles lunt og varmt mot huden. Det fås som et klikk-gulv laget av en hard trefiberplate med en linoleum overflate. Baksiden består av lyddempende og varmeisolerende kork. Dette gulvet passer til de kreative, som ønsker å lage et lekfullt rom med mønstre. Det finnes i ulike variasjoner av både størrelser, former og farger, noe som gjør det ekstra spennende å eksperimentere med. I likhet med mange av de andre typene er det slitesterkt, og veldig lett å holde rent.

 

Vinyl

Denne typen fungerer for de som ønsker et slitesterkt gulv med gode egenskaper, og som samtidig er økonomisk. Vinyl finnes i mange ulike typer, blant disse finner vi Cushion-vinyl som har en bakside av skum som gjør det mykt og fjærende. Dette kjøpes i rull, og som er enkel å legge selv med tosidig tape. En annen variant er klikk-vinyl, der delene klikkes eller bankes i hverandre. Typen er svært brukervennlig ved oppussing ettersom det tynne materialet ofte kan monteres oppå allerede eksisterende gulv.

Foto: ifi.no/Informasjonskontoret for farge og interiør