Viktig å tenke på når du skal legge ny parkett

Viktig å tenke på når du skal legge ny parkett

Det er viktig å begynne i det rette hjørnet når du skal legge ny parkett hjemme. Hvis ikke er det lett å komme skjevt ut. 

Grundighet er stikkordet når en skal kjøpe nytt gulv til ett eller flere rom i huset. Her er ni punkter som er lure å ha i bakhodet når gulvjakten starter.
 

Når du velger parkett:

 

Tenk på hvilket rom gulvet skal legges i

Det er ikke nødvendigvis slik at du må legge samme type gulv i alle rom. Det er i dag mange alternativer med praktiske gulver som tåler hva som helst av slitasje. Det er for eksempel stor forskjell på hva som vil gi varig glede i en yttergang kontra en stue eller kjøkken.

 

Definer hvor mye gulvet skal bety for rommet det legges i

Skal det være et blikkfang eller ønsker du et mer nøytralt og stilrent uttrykk. Gulv med mye mønster i tar mer plass. Lyse farger gjør rommet større mens mørke farger skaper lunhet og tyngde. Uansett så er deres personlige smak og ønsker for design og funksjonalitet som er det viktigste, ikke trender og bølger, de kommer og går. Husk at valget dere tar kan vare i flere tiår.

 

Pass på at underlaget passer til gulvtypen du ønsker

Du kan for eksempel ikke legge parkett rett på et gips- eller betongunderlag.

 

Vurder alternativene

Dersom du skal legge parketten selv og ikke er særlig nevenyttig bør du vurdere om det er bedre å satse på klikk-varianter.

 

Avdekk vedlikeholdsbehov

Mange av de aktuelle parkettløsningene krever noe vedlikehold. Det kan være seg vask med spesielt egnede produkter eller oljebehandling av forskjellige slag. Vurder gjerne sammen med vår betjening hva som egner seg beste for dere.  
 

Før du legger parkett:

 

Sjekk klimaet i rommet som gulvet skal legges i

Dette for å unngå sprekker eller at materialet bøyer seg. Fuktigheten skal ikke overstige 65 prosent eller ligger under 30 prosent. Dette betyr at alt av maling, sparkling og andre aktiviteter som kan bidra til å øke fuktigheten må være ferdig før du setter i gang. Alle gulv skal klimatiseres i boligen de skal monteres i. Sjekk monteringsveiledning. Skal gulvet ligge over gulv varme gjelder egne kjøreregler. Sjekk hva som gjelder for ditt valgte produkt og snakk gjerne med vår kompetente betjening.

 

Fjern gammelt gulv

Både for å sikre optimalt underlag og riktig gulvhøyde rundt for eksempel dørterskeler.

 

Pass på at underlaget er jevnt

Pass på at underlaget som gulvet skal monteres på er jevnt. Det skal maks ha 3 mm skjevhet på et 2. meters vater. Sørg for god ekspansjon til vegger og kanter. Gulvet vil bevege seg med årstidene. Godt arbeid med dette vil forebygge knirk i gulvet og andre negative utfordringer. Gulvet må ikke låses fast av tunge objekter som igjen vil hindre bevegelse. Merk at knirk ikke vil være reklamasjonsberettiget. 

 

Les monteringsanvisningen nøye

Dette er ekstremt viktig for å sikre at du både beregner og monterer riktig. Monteringsanvisning følger alltid med i pakkene ved leveranse.