Hvor lang levetid har et parkettgulv?

Hvor lang levetid har et parkettgulv?

Levetiden for parkett er svært forskjellig fra gulvtype til gulvtype, og ikke minst svært avhengig av bruk og vedlikehold. Derfor er dette et veldig vanskelig spørsmål å svare på, men, noen tommelfingerregler kan man alltid gi.

Lang levetid på parketten koster

Skal du legge et gulv som skal se pent ut gjennom generasjoner, må du ta høyde for dette i budsjettet.

De harde tresortene koster litt ekstra, og du må velge tykke nok planker til at du kan slipe ned gulvet og behandle det på nytt et par ganger.

Hvilke tresorter er de mest holdbare?

Eikeparketten og ask er harde gulvtyper. Eik er absolutt den mest pooulære klassikeren med fargenyanser for enhver smak. Gran og furu er mykere tresorter som er mer utsatt for hakk og riper. 

Valnøtt er en ekslusiv, naturlig mørk tresort som har tatt over for regnskogsprodukter, og  som har meget hardt treverk. Dette treslaget vil også ha lengst levetid ved normal bruk på sammenlignbar tykkelse. 

Tykkelsen på parkettgulvet angir kvalitet og levetid
Kvaliteten på parkettgulvet avgjøres som regel av hvor tykt slitesjiktet er. Et par millimeter ekstra kan gi gulvet 20 års ekstra levetid.

Tversnitt av slitesjiktet for et av våre mest ekslusive gulv fra leverandøren Woodlife.

Dette er hovedreglene for kvalitet på parkett ifht tykkelse

Parkett  med tykkelse mindre enn 10 mm

En tynn parkett som kun kan slipes lett med slipepapir for etterbehandling med nytt lakklag. Egner seg godt til å legge rett på eksisterende gulv fordi det bygger lite i høyden. Gulvet er hardt og har derfor lang levetid. En dypere skade kan ikke repareres med mindre hele bordet byttes ut. Slitesjikt på 0,6 mm.

Anslått levetid ved normal bruk er 10 år.

Parkett 10 mm tykkelse

En litt tynnere type parkett, som kan slipes to-tre ganger. Egner seg til å legge over eksisterende gulv fordi den bygger lite i høyden. Det er unødvendig å justere terskler og dører. Finnes også i limefrie varianter. Slitesjikt på 2,2-4 mm.

Anslått levetid ved normal bruk 10-15 år.

Parkett 14 og 15 mm tykkelse

Dette er den vanligste tykkelsen. Dette parkettgulvet kan legges både på eksisterende gulv og nytt undergulv. Limes i not og fjær eller ved hjelp av klikksystem. De fleste av dagens parketter «klikkes» sammen. Gulvet har lang varighet og kan slipes flere ganger. Slitesjikt på ca. 3,6 mm.

Anslått levetid ved normal bruk 25-30 år. 

Parkett 20 mm tykkelse

Kan slipes opptil ti ganger, og har derfor ekstra lang levetid. Gulvet limes i not og fjær, legges flytende eller hellimes til gulvet. Slitesjikt på 6 mm.

Disse gulvene vil ha en levetid på 40 år +.

Parkett 23 mm tykkelse

Benyttes når man skal bygge nytt eller innrede loft og legge parkett direkte på tilfarere eller bjelkelag. Kan slipes flere ganger. Slitesjikt på 3,6 mm.

Anslått levetid  for gulvene ovenfor ved normal bruk vil være 50 år +.

Parkett 28-35 mm tykkelse

Benyttes til restaurering eller nybygg. Holdbarhet ca. 100 år ved normal bruk. Slitesjikt på 10 mm.

Tregulv fra Meister

Gulvets konstruksjon påvirker levetiden for parketten

Et annet viktig moment i tillegg til tykkelsen, er også hvordan gulvet er konstruert. Et gulv av høy kvalitet vil tåle våre nordiske temperatursvingninger som følger med gulvvarme og annen oppvarming av våre boliger. Har du et gulv av ringere kvalitet vil dette lettere få sprekker og vri seg ved temperaturendringer og slik korte ned levetiden på parketten din. 

Kvalitet gir større mulighet for vedlikehold

Har du et gulv av høy kvalitet, vil en fagmann kunne skifte ut enkeltbord i gulvet ditt dersom du har fått ekstra skjemmende hakk i parketten. Dette er også momenter som er viktige å ta med når man planlegger å investere i nytt gulv. 

Velg rett overflate

Velger du lakket parket vil riper og hakk bli mye mer synlig enn på et oljet tregulv. På de oljete tregulvene vil også riper i overflaten jevne seg ut over tid da fibrene reiser seg igjen ved renhold og behandling med vedlikeholdsoljer. 

Les mer om fordelene ved oljet parkett her.

 (Kilde; Din Side/guru/ifi.no)

Tips for å forlenge levetiden på parketten

Riktig renhold og behandling av gulvet vil forlenge levetiden betraktelig. Her finner du mange tips til hvordan.

Link til artikkel om renhold av parkettgulvet.